DIY: GROW YOUR OWN PINEAPPLE PLANT

6 TIPS TIL ET HYGIEJNISK BADEVÆRELSE

INDLÆGGET ER SPONSORERET AF IFÖ

ifo1

Badeværelset kan være en besværlig størrelse at holde rent og hygiejnisk, for helt ubevidst kommer mange af os til at flytte rundt på bakterierne i stedet for at fjerne dem. Derudover gemmer badeværelset også på mange drilske bakteriefælder, som man ikke altid lige tænker over. I forbindelse med Ifös nye hygiejniske badeværelsesserie Spira, som vi endnu en gang har sagt ja til at dele vores begejstring for med jer, så tænkte jeg, at det ville være ret oplagt at introducere jer for serien sammen med andre tips og tricks til et hygiejnisk badeværelse. Jeg har derfor udarbejdet en liste med seks punkter – tilføj endelig i kommentarfeltet. Hvem ved, måske vi kunne ramme en top 20? ;-)

1. Montér et toilet uden skyllekant – og gerne et væghængt af slagsen

Et væghængt toilet gør, at det er nemt at komme til, når du skal gøre rent. Der samler sig f.eks. ikke støv bag toilettet og i krogene, som det kan ske ved et gulvstående toilet. Derudover er vi jo ret store tilhængere af Ifös Spira toilet (læs også dette og dette indlæg), som er kendetegnende ved ikke at have en skyllekant – I ved den kant øverst i kummen, som alle almindelige toiletter faktisk har. Det smarte, ved at der ikke er skyllekant på Spira-toiletterne, er, at der ikke hober sig bakterier op under kanten og derfor er nemt at gøre rent. Godt nok findes der toiletbørster og WC-rens, men jeg tør slet ikke tænke på, hvor godt bakterier trives deroppe under kanten, hvor der altid er fugtigt, og hvor … jeg stopper nu. Toilettet findes både i en væghængt udgave og i en gulvstående (her, her og her). Toilettet er desuden miljøvenligt, da det er designet til kun at bruge 2/4 liter vand i modsætning til 3/6 liter. Det kan dog sagtens indstilles til 3/6 liter.

2. Lad toiletbørsten dryppe af, og skift den regelmæssigt

Når du har gjort toilettet rent med toiletbørsten, så er det helt naturligt blot at sætte toiletbørsten tilbage i beholderen. Hvad mange dog ikke tænker over er, at beskidt vand, og dermed bakterier, hurtigt samler sig i beholderen, hvilket betyder, at toilettet uhensigtsmæssigt bliver gjort rent med en ulækker og bakteriefyldt børste. Det, du bør gøre i stedet for, er at lade toiletbørsten dryppe af i 5 minutter ved at sætte den i klemme under brættet. Derudover er det en god idé at købe en toiletbørste, hvor det er muligt at skifte selve børsten ud regelmæssigt. Jeg mener selvfølgelig ikke de der 10 kroners plasticbørster med holder, men man kan altså godt få nogle pæne af slagsen, hvor det kun er børsten, du behøver at skifte.

ifo2

3. Vælg et letaftageligt toiletsæde

Du kender sikkert problemet med, at der så let som ingenting kan samle sig støv i det lille gap i mellem toiletbræt og toiletryggen – og at det kan være nok så besværligt at rengøre. Det gør jeg i hvert fald, og det er som om, at det er en direkte støvmagnet. Jeg synes altid, at jeg lige har gjort det rent, men ak … Derfor valgte vi helt bevidst at købe et toiletsæde, som nemt kan afmonteres ved hjælp af en lille knap under toiletsædet. Det betyder, at jeg kan tage hele brættet af og gøre det rent med desinficerende rengøringsmiddel og en spuling i bruseren, og så kan jeg gøre det førnævnte irriterende område rent så let let som ingenting. Vores toiletsæde nogle år på bagen (hah) og er godt nok ikke fra Ifö, men netop det med at være letaftageligt er noget, der også er tænkt over med Spira toiletsædet.

4. Lad ventilatoren køre i 10 minutter efter bad

Det er muligvis ikke et særlig miljøvenligt tip, men hvis der ikke bliver luftet godt nok ud efter bad, så risikerer du bare, at det udvikler sig til svamp på dine vægge. Særligt her i de kolde måneder er det vigtigt, da fugt og damp har det med at binde sig til kolde overflader – f.eks. en ydermur eller til vindueshjørnerne. Her taler jeg af erfaring, da vi både døjer med dårlig ventilation og ydermursisolering i vores gamle lejlighed. Derfor ved jeg også, at hvis uheldet alligevel er ude, er Rodalon din ven.

5. Giv dit badeforhæng luft, og fjern kalkrester og jordslåede pletter med klor (hvis uheldet alligevel er ude)

For at forebygge, at dit badeforhæng bliver jordslået og misfarvet af fugt og kalk, er det bedste tip at give badeforhænget luft til at tørre. Det gør du naturligvis ved at trække det for, når du har været i bad, sørg desuden for, at det ikke rører jorden. Hvis uheldet alligevel er ude, og det bliver misfarvet af kalk, okker (det, der giver en rustfarve) eller bliver jordslået (og det, kan jeg godt afsløre, sker herhjemme pga. den dårlige ventilation), så har jeg endelig fundet det perfekte trick, som gør badeforhænget helt hvidt igen, og som fjerner bakterierne. Alle med dette problem ved også, at det overhovedet ikke nytter noget at vaske det i vaskemaskinen alene, så det du skal gøre, inden du vasker det, er at komme dit badeforhæng i en spand, og fylde vand i til det er dækket. Tilføj herefter ca. 3 deciliter klor og lad det stå natten over. Klor kan være lidt drilsk for indeklimaet, så hvis du har mulighed for det, så sæt det udenfor. Hvis ikke, så dæk eventuelt spanden over med et håndklæde (det gjorde jeg), åbn vinduet og luk døren til – bare så du undgår klordampe og svømmehalsstemning i hele dit hjem. Dagen efter er alle misfarvninger væk, og du kan vaske det i maskinen og hænge det op, som var det nyt. Husk desuden, at du aldrig må bruge eddike i kombination med klor.

6. Vælg dine overflader med omtanke

Det er ikke alle overflader, der egner sig lige meget til et badeværelse. For eksempel er en rå murstensvæg den rene magnet for fugt og bakterier, med mindre du har mættet den med grunder. Derudover kan overflader som træ og beton også være bakteriefælder, hvis overfladen er ujævn og måske ikke er mættet med lak eller olie. Selv det porcelæn, der bruges til toiletter og vaske, er der stor forskel på hygiejnemæssigt. Derfor har Ifö udviklet en særlig Clean glasur, som anvendes i alle deres produkter. Clean-glasuren lukker de mikroskopiske porrer i porcelænet, og gør overfladen hård og glat, så den er nem at rengøre.

Camilla Marie

6 COMMENTS

  • Karina

    Der er noget jeg ikke forstår 2/4 er jo det samme som 3/6. Det er begge en halv liter?

    Eller er det mig der læser det forkert?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • HOMESICK

      Hej Karina

      Jeg kan godt forstå, at det du bliver lidt forvirret over formuleringen, men det betyder, at toilettet enten bruger 2 liter til lille skyl og 4 liter til stort skyl eller 3 til lille skyl og 6 til stort skyld :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

    Jeg har et badeforhæng med print, som jeg gerne vil have vasket da det er blevet stift forneden – ved du om man kan bruge klor til det, uden at det mister farven? :-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • HOMESICK

      Hej Louise

      Det er jeg faktisk i tvivl om. Se evt. på mærket, hvis det stadig sidder der. Jeg mener, at blege-tegnet er en trekant :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Camilla

      Jeg lægger forhænget i en vand- og eddikeblanding, hvorefter jeg smider det i vaskemaskinen, for at fjerne lugt. Bliver som nyt!

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • HOMESICK

      Hej Camilla

      Det har jeg også hørt om, men fjerner det også f.eks. sort skimmelsvamp?

      Siden  ·  Svar på kommentar

WRITE A COMMENT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

DIY: GROW YOUR OWN PINEAPPLE PLANT