IKEA HACK: WALL TO WALL CABINET

ET IKONISK STOLEDESIGN

Indlægget er sponsoreret af FDB Møbler

fdbNoget vi med god grund kan være stolte af, her i Danmark, er vores designhistorie. Og en af de historier, vi begge to holder meget af, er historien om FDB Møbler, der går helt tilbage til starten af 1940’erne, hvor nogle unge, modige møbelarkitekter fik til opgave at udvikle smukke, funktionelle møbler til attraktive priser. Godt møbeldesign og høj kvalitet skulle ikke længere blot være forbeholdt de mest velstillede i samfundet men for folket. En fin og meget demokratisk tanke, som endte ud i adskillige møbelklassikere, der den dag i dag stadig pryder hjem over hele Danmark.

FDB-fabrikken lukkede i 1980, men i 2013 relancerede Coop en række af de gamle klassikere, hvilket vi dengang jublede over i indlægget her. Foruden kendte og elskede møbler tegnet af blandt andre Børge Mogensen og Poul M. Volther har FDB, der i dag er blevet til Coop, udviklet møbelkonceptet, så det også byder på helt nye designs, der med respekt for fortidens DNA bringer FDB møbler op til nutiden. Blandt de nye design finder man bl.a. den karakteristiske ‘Anker’ stol af Stine Weigelt.

FDBDet er dog en 61 år gammel klassiker vi vil sætte fokus på i indlægget her i dag – nemlige Poul M. Volthers ikoniske J46 stol eller ‘pindestolen’, som mange måske også kender den som. Netop denne stol var blandt de første, der blev sat i produktion af FDB Møbler og en af de afgørende årsager til det kæmpe folkelige gennembrud op igennem 1940’erne og 50’erne. Stolen introducerede et markant andet formsprog, end man hidtil havde set, med vægt på enkelthed og funktionalitet, kombineret med stor siddekomfort. Samtidig var den et eksempel på, at fint snedkerarbejde og masseproduktion kunne forenes, og høj kvalitet derfor kunne blive demokratiseret og tilgængelig for den almindelige forbruger.

Og ja, nu gik der muligvis lidt meget historie i den, men for sådan nogen som os, der i den grad har nørdet designhistorie på skolebænken, er det altså virkelig interessant, hvor stor betydning et så simpelt stoledesign har haft for udviklingen inden for dansk møbeldesign sidenhen. Og selv her 61 år senere, så holder den altså stadig, den kære J46 – både som spisebordsstol eller et mere dekorativt element, som vi har valg at anvende den smukke, flaskegrønne udgave her. Helt simpel, og dog så gennemtænkt, hvilket generelt må siges at være kendetegnende for FDB møblerne. Hvis I vil se mere fra FDB Møbler, finder I deres samlede sortiment lige her.

 

 

1 COMMENT

  • Maja Øllgaard

    Den har godt nok sin charme i den flaskegrønne farve :-) Bliver nødt til at spørge hvor plakaten som står på gulvet er fra?

    Siden  ·  Svar på kommentar

WRITE A COMMENT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

IKEA HACK: WALL TO WALL CABINET