PLAYTYPE FAUX POSTERS

LIDT OM VORES STUDIE: DESIGNKULTUR OG ØKONOMI

For nogle af jer kommer dette indlæg måske lidt som en overraskelse, da det er sådan et lidt mere “privat” et af slagsen. Indtil nu har vi holdt vores private liv sådan mere eller mindre udenfor bloggen, men eftersom en læser har spurgt lidt ind til vores studie, Designkultur og Økonomi, og det generelle studiemiljø her i Kolding, er det måske på tide at fortælle lidt mere om, hvad det helt præcist er, vi studerer. Måske flere af jer vil finde det interessant? Anyways, her kommer i hvert fald et lille indblik i vores studie..

 photo 6b277980-7d8e-4667-8e66-e0c7768df2cd_zpsb8c4beeb.jpg

“Hvad kan man egentlig blive med den uddannelse?” er et spørgsmål vi rigtig tit bliver spurgt om og altid har lidt svært ved at svare på. Designkultur og Økonomi er en forholdsvis ny bachelor (3-årig universitetsuddannelse), som kun udbydes på Syddansk Universitet i Kolding. Det der differentierer denne designrelaterede uddannelse fra andre er, at den overhovedet ikke er en kreativ designuddannelse, men man følger i stedet nogle fag som giver en bred faglig forståelse for design kombineret med erhvervsøkonomiske fag. Vi har altså fag som: designhistorie, designanalyse, designteori, visuel kultur, marketing, projektledelse, organisation, forbrugeradfærd og mange flere, hvor vi blandt studerer begreber som æstetik, trends, mode, medialisering, branding og mange flere med udgangspunkt i enten de enkelte genstande eller reklamer, magasiner, boligprogrammer og så videre. Så lad os lige slå fast én gang for alle: Man bliver IKKE designer med denne uddannelse, men man får nogle “analytiske, kommunikative, erhvervs- og ledelsesmæssige kompetencer, som retter sig mod erhvervslivet inden for den kulturelle og oplevelsesbaserede sektor”.

Vi er alle tre rigtig glade for studiet, da det har den her kombination af design og business. I og med at uddannelsen er så bred, kan man også selv være med til at skabe rammerne for, hvad man vil ende som. Der har Camilla Marie og Mette valgt fag som “rum og indretning” og udvider dermed designelementet i uddannelsen, hvor Tatiana har valgt nogle erhvervsøkonomiske fag, for at danne vejen til en cand.merc. i marketing og/eller branding. Der er altså mange muligheder alt efter hvilke fag man vælger og kan ende på kanditatuddannelser (2-årig universitetsuddannelse) som fx designledelse, designstudier og mange cand.merc. uddannelser! :-)

 photo 59c3c756-4c22-4e3c-85da-60bf542a5bfa_zps2a4f7599.jpg

Med hensyn til studiemiljøet i Kolding, så gør netop Syddansk Universitet i Kolding meget for, at den studerende skal være i centrum. Det vil sige, at man ikke kun vil have forelæsninger, men i næsten alle fag, bliver de studerende inddraget i undervisningen, da de har en tro på, at det er sådan man lærer bedst – og vi er enige ;-) Derudover bliver der holdt mange arrangementer for de studerende og ikke nok med det, så er der også fredagscafé i “Ubåden” på universitet hver eneste fredag. Hvis man har lyst til at socialisere med andre studerende i Kolding fra IBA eller Designskolen, findes der et samlingsted ved navn Klostret, som er et slags mødested/spillested, drevet at frivillige studerende. Alt i alt, så er studiemiljøet og studielivet i Kolding virkelig godt! Man kan selvfølgelig (uden helt at vide det) ikke sammenligne det med København og Århus, men Kolding er en studieby, hvor både universitet og borgmesteren går meget op i, at de studerende trives. Det kan også have sine fordele at studere i en lidt mindre by, da boligpriserne er betydeligt lavere her, og samtidig er det forholdvist nemt at finde noget centralt at bo i. Som en lille bonus til de fremtidigt studerende skal det siges, at der netop nu er ved at blive opført et helt nyt campus for SDU Kolding, der ifølge planen gerne skulle stå færdigt til næste sommer. Vi har set planerne for universitetsbygningen og det bliver virkeligt et lækkert sted, der bærer meget præg af at Kolding har fokus på design – vi er faktisk ret misundelige, eftersom vi nok ikke selv kommer til at gå der.

Vi håber det gav jer en bedre forståelse af, hvad vi bruger meget af tiden på, når vi ikke blogger ;-) Hvis I har spørgsmål så bare fyr løs!

Photobucket

23 COMMENTS

  • Rikke

    Juhuuuuu fedt! Jeg får lyst til at pakke kufferten og flytte til Kolding med det samme! Studiet lyder virkelig fedt – dejligt at der er kommet en uddannelse med mere fokus på designhistorie.
    Tak for det dejlige indlæg!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Rikke. Dejligt at du kunne bruge indlægget og fik svar på dine spørgsmål – og vi er enige, det er spændende også at få det historiske aspekt med i forhold til design :-) Forresten kommer der også en ny bachelor fra september af som kun hedder “designkultur” – den kan du læse mere om her: http://www.sdu.dk/uddannelse/bachelor/designkultur

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvor lyder det super spændende. Det er ikke til at finde rundt i de mange uddannelser, men virkelig fedt, at der er så mange indgangsvinkler. Og dejligt, at I er tilfredse med studiemiljøet i Kolding. Det betyder rigtig meget. Glæder mig til at se uni, når det står færdigt:) Hvornår er I færdige? Held og lykke med eksaminerne nu her

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Ja, det betyder helt sikkert meget at være glad for studiemiljøet – nu har vi jo også mødt hinanden igennem studiet og startet bloggen på baggrund af vores fælles interesse, så vi er godt tilfredse ;-) Vi slutter vores bachelor til næste sommer. Og tusind tak :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Super spændende indlæg. Jeg synes det er skønt at man lærer lidt mere om jer. Og så er det altid fedt at høre om uddannelser, man ikke lige kendte til. Så tak for det :)
    Camilla Marie, fik du i øvrigt fat i de magneter fra Tiger, som jeg havde på IG profilen?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Dejligt med og feedback, vi er glade for at du kan lide det :-) Nej har slet ikke haft tid til at tage i TIGER efter dem, men må snart lige have fat på dem, for de er jo geniale ;-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tine

    Super fedt indlæg, først og fremmest fordi det er spændende at læse lidt om jer og jeres uddannelse. Derudover fordi jeg, min kæreste og vores lille søn, flytter til Kolding om en måned, da jeg har fået job her efter lige at have afsluttet min Kandidat i Aarhus. Jeg er rigtig ked at at skulle forlade Aarhus, da det er en by jeg har været forelsket i (hvis man kan det i en by:-)) siden jeg flyttede hertil for over 8 år siden. Men Kolding lyder også som en fed by og jeg er glad for at kunne læse at I kan lide byen. I den forbindelse vil jeg faktisk høre om har kender andre bloggere fra Kolding eller om I har nogle gode Kolding-tips?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Tine, tak for din kommentar! Forstår godt det der med at være forelsket i en by og kan godt genkende til det. Vi laver et indlæg til dig snarest, så du kan læse lidt mere om Kolding og hvad det egentlig er for en by ;-)

      God dag :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Tine

      Hvor er I bare søde, tusind mange tak, jeg ville elske at læse et indlæg med tips om min nye by Kolding:-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Tine – har valgt at formulere det i en mail i stedet, som er på vej til dig i skrivende stund! Sig endelig til hvis du har spørgsmål ;-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maja

    Super fedt indlæg! Overvejer selv at læse designkultur og økonomi, så det er rart at høre lidt mere om det. :-)
    Jeg har lige et enkelt spørgsmål. Er i selv vokset op i Kolding eller er i flyttet dertil i forbindelse med studiet? Jeg bor nemlig selv på Sjælland og har en del overvejelser om hvorvidt jeg skal flytte til Kolding eller ej. Så jeg ville bare høre hvordan i har oplevet det at flytte dertil (hvis det altså er det i har gjort).

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Camilla Marie og Tatiana har altid boet der. Mette er flyttet hertil. Der er mange som har valgt at flytte til, men mange vælger også at pendle. Dog foretrækker vi selv at bo i den by, som vi studere i, da tidspunkterne for timerne kan ligge virkelig dårligt if.t. fx tog eller anden transport. Men mange gør det, så det er nok bare, hvad man føler mest for. Men Kolding er en dejlig by, studielivet er godt og kan klart anbefales. :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vinnie Hansen

    Under den mere økonomiske del, hvilke fag er der så? :)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Design virksomhedens økonomi (virksomhedsøkonomi på lavt niveau), organisation, marketing og projektledelse. Tror det er de fag, som hører under de økonomiske fag. Det er ikke meget økonomi i det, men man kan selvfølgelig søge ved studienævnet om at få flere økonomiske fag, hvis man fx vil læse en cand.merc. :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla Sørensen

    Foregår nogen af timerne på engelsk? Eller skal i lave et projekt på engelsk, og så op til eksamen i det? :-) Eller hvordan foregår det?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fatemeh

    Hejsa. Hvor lyder det spændende med den uddannelse. Jeg har selv kigget på den som et alternativ til efter hhx. Er uddannelsen meget teoretisk anlagt eller i indgår der også praksis opgaver? Nu har du/I valgt “rum og indretning”, hvilket helt klart lyder som noget jeg interesserer mig for. Handler det også om indretning af lokaler osv.? -Held og lykke med resten af uddannelsen og eksamenerne der luger uden for døren

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Det er generelt meget teoretisk :-) Faget handler meget om at lave form- og rumanalyser af indretningsdesign, så det er ikke noget, hvor man selv får lov at indrette, men man tager udgangspunkt i boligens indretning igennem det 20. århundrede. Så hvis du gerne vil være indretningsarkitekt og noget i den stil, så er det ikke noget du kan lære på Design Kultur og Økonomi :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maja

    Hej. Kunne se at en af jer godt kunne tænke sig noget med marketing og branding. Jeg overvejer selv et job inden for marketing (gerne kombineret med design). Tror i denne uddannelse kan føre til et job inden for marketing? Og i så fald, hvilet kandidat ville man skulle tage?
    Og hvad med jer to andre? Har i tænkt over hvad i vil bruge uddannelsen til?
    Synes uddannelsen lyder som lige noget for mig, men er bare meget i tvivl om hvad jeg skal bruge den til bagefter.
    Håber i kan svare på mine spørgsmål. :-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Maja,
      Jeg, Tatiana, vil gerne læse noget indenfor branding, men har også en stor interesse for marketing. Uddannelsen kan føre til job i begge retninger, men vil anbefale dig at tage en kandidat efterfølgende. Der skal man være opmærksom på, at Designkultur og Økonomi er en humanistisk uddannelse og derfor skal man vælge erhvervsøkonomiske valgfag, som er obligatoriske fag på HA. HA er den direkte vej, men hvis din interesse for design og kultur er større end det økonomiske, ligesom ved mig, så er det helt sikkert en mulighed at gøre på den måde, som jeg også har gjort.

      Camilla og Mette vil læse international virksomhedskommunikation – også på SDU – og den er vores uddannelse direkte adgangsgivende til.

      Vil anbefale dig at gå ind og læse om de forskellige kandidater, og så skrive til en vejleder, så snart du ved, hvad du gerne vil. De kan dermed give dig svar på, om det kan lade sig gøre. Men det meste kan lade sig gøre, hvis bare du vælger de rigtige valgfag :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Maja

      Mange tak for svar. Det er lidt af en jungle at finde rundt i ;-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karoline

    Designkultur og økonomi lyder som den helt perfekte uddannelse for mig, jeg er en pige på 17 år med en meget stor passion for design og boligindretnig, men har aldrig overvejet at designe selv. Har været inde og søge på uddannelsen, og jeg burde også kunne stille optagelseskravene. Men Kolding er langt fra hvor jeg bor (Sjælland) og hvordan skal man have økonomi til at gå på universitetet og samtid husleje til lejlighed, elregninger osv.? Har I et job ved siden af? Har undersøgt sagen og min kommende SU kommer vist til at ligge i den lave ende…

    Og jeg skal selvfølgelig lige gøre mine gymnasieår færdig først, har bare mange fremtidsplaner!

    Fed blog by the way, jeg kan surfe rundt herinde i timevis og få ideer!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Homesick

      Hej Karoline

      Som udeboende får man en SU på lidt over 5000 på en videregående uddannelse (alt efter dit fradrag), og med et deltidsjob ved siden af, burde det sagtens kunne løbe rundt – det gør det i hvert fald for de fleste, inklusive os :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar

WRITE A COMMENT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

PLAYTYPE FAUX POSTERS